Wanneer

  • zo 27 augustus 2017
    van 13.00u tot 21.00u

Waar

naam
Seniorie De Brug
adres
Kalfortdorp 22870 Puurs
Google Maps
Toon op Google Maps

Contact

website
www.kalfort.be
Deel deze pagina
Deze informatie is niet meer actueel!
Nadat de ommegang in het dorp is toegekomen, starten de middeleeuwse feesten op domein De Brug (Kalfortdorp). De feesten worden ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van de Maria-ommegang en 725 jaar Puurs georganiseerd door het Ommegangcomité in samenwerking met CC De Kollebloem en Kalité en met de financiële steun van enkele bedrijven.

We nemen de teletijdmachine naar de 15de eeuw. Abt Martinus Blijleven van Coolhem nodigt in 1492 de edellieden van de omtrek uit voor een groot verjaardagsfeest. Niet alleen heeft hij 22 jaar voordien de bezittingen in de heerlijkheid Puurs inclusief Coolhem van Henrick VII van Oyenbrugge kunnen overkopen. Daarenboven is het 200 jaar geleden dat de heerlijkheid Puurs zijn keure verkreeg. Op het feest zijn de heren uit het omliggende uitgenodigd. Van de partij zijn Hendrik VII van Oyenbrugge, oud-bezitter van Coolhem, Karel van Luxemburg, heer van Bornem, Karel van Halewijn, heer van Sint-Amands en Jan van Mechelen, borggraaf van Puurs. Abt Martinus Blijleven wil een groots volksfeest waarop alle inwoners van de heerlijkheid en het omliggende zijn uitgenodigd. De heren brengen hun beste ridders in het strijdperk voor een tornooi. Er zijn acrobaten, jongleurs, vuurspuwers en muzikanten. Daarnaast kan de middeleeuwse markt, waarop allerlei ambachten worden getoond, worden bezocht.

Als hoogtepunt van de feesten vindt om 17.00 u. het riddertornooi plaats. Vier ridders te paard strijden om de eer. De heren uit de omtrek hebben hun beste ridders afgevaardigd. Het tornooi bestaat uit een aantal proeven van bekwaamheid waaronder ringsteken, speerwerpen, appelklieven en de Quintaine (Het steken naar het schild van een rondraaiende pop met metalen bal). Hiermee wordt de kunde van iedere ridder bepaald. Na de behendigheidsproeven wordt er een duel met de lans uitgevochten. Tussen de voorrondes en de finale wordt ook nog een tornooi voor ridders te voet uitgevochten. Zij gaan mekaar met het blanke zwaard te lijf tot er één ridder overeind blijft. Het tornooi wordt beslist in het finale steekspel waarin uitgemaakt wordt welke ridder de eindwinnaar van het festival is.


M.m.v. onder meer Ortus Phoenix, Orde van de Excalibur Ridders, Zwaardridders van Sint-Joris, Ultreya, Orde van de Hagelanders, nar Florisimo, El Circo Fiasco, Halse Bazuinblazers, turnkring VERTO, toneelkring Plansjee…,